Så lär du dig mer om sociala medier

Sociala medier har alltid varit en plats för snabb utveckling. Utvecklingen ökar dessutom hela tiden i takt. För att vara framgångsrik på sociala medier behöver du hålla dig uppdaterad.

Det finns mängder av artiklar, Facebook-grupper, poddar, föreläsningar, utbildningar och videos om sociala medier.

Det kan vara svårt att navigera i och veta var man ska börja. Kontakta august.jakobsson@stockholm.se för aktuella länkar och tips kopplat till rubrikerna nedan.

Lär dig lite i taget och testa

Att arbeta professionellt med sociala medier idag kan vara oerhört komplext. Inom en och samma plattform kan det finnas många olika funktioner, system, möjligheter och begränsningar du behöver känna till. Ta därför små steg när du lär dig nya saker på sociala medier.

Det kan exempelvis handla om att

  • fördjupa sig i en specifik funktion
  • följa upp veckovis hur ditt innehåll fungerar
  • våga svara och ta tag i negativa kommentarer.

Ta del av undersökningar

Det finns mängder av bra undersökningar som berättar om hur olika målgrupper använder sociala medier. En av de större i Sverige är "Svenskarna och internet", som ges ut årsvis av Internetstiftelsen. Det är en bra källa för insikter när du planerar din närvaro på sociala medier.

Svenskarna och internet

Grupper, nätverk och experter

Det finns mängder av grupper, nätverk och experter som behandlar sociala medier. I grupper på Facebook kan du exempelvis enkelt ställa frågor till tusentals andra som arbetar med sociala medier, eller söka svar på tidigare frågor. Experter och nätverk på Linkedin är också ett bra sätt att hitta personer som kontinuerligt delar intressanta nyheter och uppdateringar som gäller sociala medier.

Utbildningar och resurser från plattformarna

Alla sociala medier har egna kurser, utbildningar och resurser för hur du på bästa sätt använder just deras plattform. Det mest är en internetsökning bort – men det kan förstås vara svårt att veta var man ska börja. Ha därför en konkret uppgift eller ett mål med det du vill lära dig. Då blir det enklare att sortera bland innehållet.

Inspireras och lär av andra

Det finns många företag, organisationer och myndigheter som är duktiga på att kommunicera i sociala medier – våga inspireras av dem! Ofta går det att hitta saker du kan applicera på din verksamhets närvaro i sociala medier, eller så kanske hittar du saker du absolut inte vill göra – båda insikterna lär du dig av!

Acceptera förändring och motgångar

Alla sociala medier förändras i en hög takt – och när du minst anar det kanske de tar bort din favoritfunktion, ändrar ett utseende eller lägger till något nytt. En förändring kanske kastar omkull din strategi eller gör att ditt innehåll inte längre fungerar lika bra. Därför gäller det att acceptera motgångarna och förändringarna – då kommer du stå stadigare och ha en bättre närvaro på sociala medier över tid.

Uppdaterad